Slide backgroundWelkom bij NPC-info.nl
Informatie voor patiënten en families

Dit gedeelte is uitsluitend bedoeld voor patiënten en zorgverleners buiten de VS. Als u een professionele zorgverlener bent, klik dan hier voor meer informatie.

Indien u onlangs te horen heeft gekregen dat u wellicht de ziekte van Niemann-Pick type C (NPC) heeft of wanneer u op zoek bent naar informatie voor een familielid of vriend, kunt u via deze site meer inzicht krijgen in deze aandoening. Ook kunt u hierdoor gerichtere gesprekken voeren met uw zorgverleners. Indien bij uzelf of een van uw naasten al de diagnose NPC is gesteld, biedt deze site ook suggesties voor het inschakelen van adequate hulp en ondersteuning.

Er zijn overigens nog twee andere vormen van de ziekte Niemann-Pick, te weten type A en type B, maar deze hebben hele andere oorzaken. Op deze website ligt de nadruk op de ziekte van Niemann-Pick type C en wordt geen nadere informatie gegeven over de andere twee vormen van deze ziekte.

Wat is Niemann-Pick Type C?

De ziekte van Niemann-Pick type C (NPC) is een zeldzame genetische aandoening waarbij vetmoleculen (lipiden) zich langzaam in het lichaam ophopen tot een niveau dat uiteindelijk tot ernstige problemen kan leiden.

Lees meer

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van de ziekte van Niemann-Pick type C (NPC) variëren aanzienlijk van persoon tot persoon en kunnen zich in verschillende stadia van de ziekte manifesteren en in sommige gevallen zelfs helemaal niet.

Lees meer

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De ziekte van Niemann-Pick type C (NPC) is moeilijk te diagnosticeren omdat de symptomen zich bij elke persoon op verschillende momenten kunnen voordoen terwijl ook de ernst van die symptomen kan variëren.

Lees meer